Mania geniului- tulburarea bipolara

Vivien Leight - cunoscuta pentru rolul lui Scarlet O'Hara in ecranizarea "Pe aripile vantului"

Vivien Leight – cunoscuta pentru rolul lui Scarlet O’Hara in ecranizarea “Pe aripile vantului”

Kurt Cobain - vocalist Nirvana

Kurt Cobain – vocalist Nirvana

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Robin Williams

Robin Williams

 

 

 

 

 

 

Mihai Eminescu, Ernest Hemingway, Virginia Woolf, Robin Williams, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Vincent van Gogh, Friedrich Nietzsche, Vivien Leigh, Frank Sinatra, Nina Simone,  Hitler. Personalitati istorice, autori straluciti, actori celebri, creatori de arta, multi considerati de contemporanii lor genii neintelese. Putin stiut este faptul ca toti cei enumerati mai sus au fost diagnosticati cu o tulburare psihica – sindromul maniaco-depresiv sau tulburarea bipolara.

 

Ce este tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara este o boala psihica care se manifesta prin schimbari ale dispozitiei, ale nivelului de energie si a modului de realizare a activitatilor zilnice, modificari ale orelor de somn, perioade depresive alternand cu perioade de manie ce pot duce la comportamente antisociale sau agresivitate impotriva propriei persoane sau a celor din jur.

Tulburarea bipolara debuteaza de obicei in adolescenta sau in prima tinerete. Debutul exact al bolii este greu de apreciat in timp, unele persoane manifestand caracteristici inca din copilarie, diagnosticate gresit drept ADHD sau schizofrenie. Multe persoane sufera de ani de zile inainte de a fi diagnosticate corect. La fel ca diabetul zaharat sau o boala cardiaca, tulburarea bipolara necesita tratament pe termen lung, iar cooperarea pacientului este esentiala pentru prognosticul bolii.

Care sunt semnele si simptomele tulburarii bipolare?

Majoritatea oamenilor pot avea modificari ale dispozitiei, dar perioadele de tristete sau exsuberare se incadreaza in anumite limite ale graficului. In cazul celor afectati de tulburarea bipolara, emotiile pot deveni deosebit de intense, asa-numitele “episoade”, care se caracterizeaza prin schimbari drastice ale comportamentului. Un episod maniacal este caracterizat de o exaltare exagerata, stima de sine si ego mult crescut, in timp ce un episod depresiv este  caracterizat de tristete excesiva, ganduri negative ce pot duce pana la suicid.

Episodul maniacal:

 • o perioada lunga de timp in care individul este extrem de fericit, de productiv sau creativ(autorii americani folosesc cuvantul “high” – utilizat si in cazul abuzului de droguri)
 • iritabilitate extrema pana la agresivitate
 • vorbire rapida, “fuga de idei”
 • creativitate
 • distractibilitate usoara
 • activitate profesionala crescuta – multe proiecte incepute dar care nu pot fi duse pana la capat
 • durata somnului redusa – 2-3 ore pe noapte; persoana nu simte nevoia de somn, este “complet odihnit” dupa doar cateva ore
 • angajare in activitati placute cu risc – infidelitati, relatii sexuale cu risc, jocuri de noroc, condus cu mare viteza
 • cheltuieli excesive, mult peste bugetul familei
 • psihoze in care persoana poate crede ca are puteri supranaturale, ca este o persoana faimoasa, ca are o legatura directa cu divinitatea
 • halucinatii

Episodul depresiv:

 • o perioada lunga de timp in care persoana este lipsita de orice motivatie, cu sentimente de neputinta sau pierdere a sperantei
 • scaderea interesului in toate activitatile considerate anterior placute, inclusiv in sex.
 • probleme de concentrare, tulburari de memorie
 • luarea deciziilor cu greutate
 • iritabilitate
 • ideatie suicidara

Tipuri de tulburare bipolara:

Tipul I – episoade maniacale sau depresive cu o durata de cel putin o saptamana, sau simptome maniacale severe care necesita spitalizarea imediata. Declansarea unui episod maniacal la administrarea benzodiazepinelor inclina spre tulburare bipolara tip I.

Tipul II- episoade depresive frecvente, alternand cu episoade de hipomanie (varianta cu simptomatologie mai usoara a maniei).

Ciclotimia – episoade depresive sau de hipomanie usoare ce pot sa varieze chiar si in cursul unei zile, intinse pe o perioada de cel putin 2 ani, dar nu destul de severe incat sa sutina diagnosticul de tulburare bipolara.

Tratamentul este de lunga durata. Suportul familiei si al prietenilor este esential. Pacientul trebuie incurajat si sustinut sa isi ia medicatia, un lucru destul de dificil, deoarece tulburarea bipolara nu se vindeca de la sine.

Tratamentul de electie este un stabilizator al dispozitiei, fie ca este vorba de litiu sau de un antiepilectic, cum ar fi valproatul de sodiu. La acestea se pot asocia antipsihotice sau antidepresive, in functie de simptomatologie.

 

 

Echipa Morexmed

 

One Commentto Mania geniului- tulburarea bipolara

 1. elisabeta says:

  asa este,e foarte greu atat pentru bolnav cat si pentru cei care se implica sa-i ajute…pana la epuizare…cred ca depinde si de vointa celui bolnav…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>