Homeopatia – alternativa naturală sau mit?

În anul 2007 aproximativ 3.9 milioane de adulți și 900.000 copii au folosit remedii homeopatice în SUA, cu un total de 3.9 miliarde de dolari cheltuiți pe remedii homeopatice și 170 milioane de dolari pentru consultații în cabinetele de medicină homeopată. (sursa https://nccih.nih.gov/health/homeopathy – US Department of heath and human services – National Center for complementary and integrative health).

homeopatic

Ce este homeopatia?

Homeopatia este o formă de medicină alternativă, enunțată în 1796 de un german, Samuel Hahnemann, bazată pe o doctrină conform căreia o substanță care la omul sănătos ar provoca un anumit simptom, ar putea sa vindece un bolnav cu simptomul respectiv dacă substanța este destul de diluată (similia similibus curentur  – asemănările sunt vindecate prin mijloace asemănătoare sau “cui pe cui se scoate”).

Diluțiile au loc și mult dupa ce nu mai există nicio molecula din principiul activ în preparatul respectiv.

Axiomele homeopatiei sunt combătute în mod sistematic cu date științifice. Mecanismele de acțiune ale tratamentelor homeopatice sunt, în același timp, fizic imposibile și din punct de vedere științific, total neplauzibile (avand în vedere că marea majoritate a remediilor homeopate au diluții 200 CH – 1 molecula de substanță activă diluata in 10400 molecule de soluție – ca punct de referință – universul are 1080 atomi). Pentru a prepara o diluție 30 C ar trebui să existe o molecula de substanță activă  în 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 molecule apă. Ar fi necesar un container pentru a prepara această soluție de 30.000.000.000 mărimea Terrei.

De exemplu, preparatul Oscillococcinum, foarte popular pentru tratarea simptomelor gripei conține o diluție 200 CH, având ca ingredient activ o bacterie inexistentă, Oscillococul, obținută din ficat de pasăre. Practic, tableta nu este altceva decât zahar, vandut la suprapreț. În SUA compania producătoare Boiron a înapoiat consumatorilor echivalentul a 12 milioane de dolari, dupa ce instanțele judecătorești au ajuns la concluzia ca medicamentul nu este altceva decât o mare fraudă.

În anul 2005 publicația medicală The Lancet a publicat o meta-analiză bazată pe 110 studii controlate placebo/ remedii homeopate și echivalentele lor, 110 studii controlate medicație moderna/placebo, comandat de Guvernul Elveției pentru evaluarea terapiilor medicale alternative. Răspunsul unanim a fost acela că eficiența remediilor homeopate nu s-a deosebit de eficiența placebo.

Este homeopatia periculoasă?

Din fericire, deoarece nu există nicio substanță activă în marea majoritate a preparatelor (conținut de zaharuri 100%), nu s-au reportat foarte multe efecte adverse. Singurele preparate retrase în SUA au fost preparate bazate pe Arsenic, Mercur sau gluconat de Zinc, care corespundeau unor diluții de 1 la 100.

Pericolul apare în momentul în care se refuză medicația pentru cancer, boli infecțioase cum ar fi tuberculoza, hepatitele B și C, HIV sau diverse boli cu caracter progresiv care, invariabil, vor avea un final nefericit fără farmacoterapie.

Este homeopatia echivalentul fitoterapiei (medicamentele bazate pe extracte din plante)?

Răspunsul este NU. Dacă medicamentele bazate exclusiv pe plante au avut răspunsuri clinice favorabile, iar marea majoritate a medicamentelor moderne sunt bazate pe extracte din plante sau bacterii, nu se poate spune același lucru despre homeopatie. Fitoterapia NU este o ramură a MEDICINEI NATURISTE, iar specialistul în fitoterapie nu are rol de șaman sau pseudovindecător.fitoterapie

Preparatele pe bază de plante se prezintă, în funcție de metoda de preparare, ca infuzii, decocturi, macerate, cataplasme, tincturi, siropuri, vinuri, oțeturi, uleiuri medicinale sau băi din plante. Deoarece conținutul în substanțe active este mare, aceste preparate pot avea, la fel ca și cele farmacologice, efecte adverse.

 

 

Bibliografie:

https://nccih.nih.gov/health/homeopathy

http://www.webmd.com/balance/guide/homeopathy-topic-overview

http://www.nhs.uk/conditions/homeopathy/Pages/Introduction.aspx

http://scienceblogs.com/terrasig/2009/01/28/lesson-1-homeopathy-is-not-her-1/

http://www.rpharms.com/pharmacy-practice-resource/homeopathic-and-herbal-products.asp

http://www.sciencebasedmedicine.org/the-cam-docket-boiron-i/

http://www.quackometer.net/blog/2012/03/boiron-settles-for-12m-to-stop-homeopathy-lawsuits.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy

http://en.wikipedia.org/wiki/Oscillococcinum

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>