Sanatatea mintala – puteti face diferenta intre cele mai comune mituri si adevar?

Mitul nr 1: Bolile ce tin de sfera psihiatriei nu ma pot afecta pe mine

Adevar: Bolile psihiatrice sunt foarte comune. In anul 2011:

Epidemiologie depresie

Prevalenta depresiei in Europa

  • 1 din 5 adulti americani au avut o problema de sanatate mintala
  • 1 din 10 tineri a trecut printr-un episod depresiv
  • 1 din 20 de americani sufera de o tulburare psihiatrica severa precum: schizofrenia, tulburarea afectiva bipolara, sau depresie majora
  • 1 din 10 persoane peste 65 de ani au dezvoltat dementa, iar peste 85 de ani o treime au indeplinit criteriile de boala Alzheimer.
  • un numar de aproximativ 804.000 persoane s-au sinucis (tentativele de suicid nu au fost luate in calcul).

Prevalenta tulburarilor psihiatrice in UE (conform OMS)

27% din populatia adulta (18 – 65 de ani) a avut cel putin un episod psihiatric in ultimul an ( incluzand problemele legate de abuzul de substante, psihoze, depresii, anxietate, si tulburari de alimentatie)

 

Mitul nr 2: Copiii nu pot suferi de boli mintale

imagesAdevar: Chiar si copiii de varsta foarte mica pot avea semne ale unei tulburari psihiatrice. Aceste semne sunt usor de diagnosticat clinic, si pot fi rezultatul interactiunii factorilor genetici si de mediu, precum si a factorilor psihologici sau sociali.

Jumatate din tulburarile mintale debuteaza cu simptomatologie inainte de 14 ani.

Din pacate, mai putin de 20% din copiii afectati de o boala psihica beneficieaza de consult psihiatric, tratament si consiliere psihologica; o data cu trecerea timpului recuperarea acestor copii este mult incetinita.

6 copii din 1000 sufera de o afectiune din sfera autismului, iar 6 copii din 100 sufera de ADHD

 

Mitul nr 3: Indivizii diagnosticati cu tulburari mintale sunt violenti si imprevizibili.

Adevar: Majoritatea celor diagnosticati cu tulburari mintale nu sunt mai predispusi la violenta comparativ cu populatia generala.

Doar 3-5% din actele violente pot fi atribuite unor persoane ce sufera de boli psihice severe.

 

Mitul nr 4: Nu exista speranta pentru cei diagnosticati cu o tulburare psihica.What-NOT-to-say.0011

Adevar: Studiile au aratat ca multe dintre persoanele diagnosticate cu o boala psihica recupereaza, pana la functionarea perfect normala in societate. In momentul de fata exista mai multe optiuni farmacologice si terapeutice, grupuri de suport si consiliere, iar acestea dau rezultate.

Doar 37% dintre adulti si 20% dintre copiii diagnosticati cu o boala psihica isi urmeaza tratamentul, de aceea suportul din partea familiei si a prietenilor este esential!

 

 

Doar 49% dintre canadiehowareyouni au declarat ca inca ar pastra relatia cu un prieten daca ar afla ca acesta sufera de o boala psihica. De aceea, 2 din 3 persoane sufera in tacere si nu impartasesc prietenilor sau familiei problemele de ordin psihiatric cu care se confrunta.

 

 

 

Bolile psihice pot fi prevenite, prin stoparea violentei in familie, prin limitarea expunerii copiilor la factori stresanti si traume, prin educarea populatiei pentru a recunoaste semnele timpurii ale manifestarilor psihiatrice.

 

 

depression-end-the-stigma

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>