“Detoxifierea” ficatului cu ulei de masline si sare amara

Una dintre curele de “detoxifiere” a ficatului foarte in voga la ora actuala este cea propusa de Andreas Moritz, si consta in ingerarea pe stomacul gol a 3 ingrediente: ulei de masline, suc de citrice (lamai in principal) si “sare Epson” (sulfat de magneziu).

Pentru a intelege de ce nu functioneaza, si mai ales de ce este nu este recomandat acest procedeu, va invit sa ne reamintim cateva notiuni de anatomie, fiziologie si chimie organica.

 

image002

Bila este produsa permanent in ficat, iar de aici ajunge prin canalul hepatic comun, si apoi prin canalul cistic in vezicula biliara, unde este depozitata si concentrata pana in momentul in care mancam o noua masa, de unde este eliberata prin canalul coledoc in duoden (prima parte a intestinului subtire).

Ce contine bila?

Compoziţia bilei este reprezentată de săruri biliare, pigmenţi biliari, colesterol, lecitină, acizi graşi şi mucină. Se mai găsesc şi cloruri de Na, K sau Ca, bicarbonaţi şi fosfaţi. Bila nu este un suc digestiv propriu-zis, deoarece nu conţine enzime digestive.

Sărurile biliare – au acţiune de tip detergent, adică scad tensiunea superficială a particulelor mari (de grăsime) şi favorizează fracţionarea acestora pentru emulsionare. Un alt rol al sărurilor biliare este de a transporta acizii graşi din interiorul lumenului până la peretele intestinal de unde vor fi absorbite.
Pigmenţii biliari – bilirubina şi biliverdina (sunt produse prin distrugerea hematiilor) sunt excretate prin bilă. După ce sunt eliminate, ajung în intestin şi se transformă în urobilinogen (dă culoare urinei) şi stearcobilinogen (dă culoare materiilor fecale).
Colesterolul – se găseşte sub formă liberă în bilă. Provine atât din alimentaţie, cât şi din sinteza hepatică. După ce ajunge în intestin, colesterolul este reabsorbit sau eliminat prin materiile fecale.

 

Ce sunt calculii biliari?

Calculii biliari se formeaza atunci cand bila este saturata fie cu colesterol, fie cu bilirubina. Compozitia lor poate varia foarte mult: colesterol, bilirubina, calciu (fosfat de calciu), carbonat de calciu etc. Acestia pot fi radioopaci, atunci cand compozitia in calciu predomina, sau radiotransparenti, atunci cand sunt formati preponderent din colesterol. Sunt formatiuni dure, fatetate, cu o densitate mai mare decat apa (nu plutesc!!!).

Gallstones

Piesa anatomica ce ilustreaza prezenta calculilor biliari

Simptomatologia este data in marea majoritate a cazurilor atunci cand calculii biliari migreaza din vezicula biliare spre canalul cistic sau canalul coledoc si include: dureri abdominale intense mergand pana la criza biliara, colecistita, suprainfectie bacteriana a colecistului, icter (ingalbenirea tegumentelor), pancreatita (urgenta medicala data de obstructionarea ductelor pancreatice si autoliza pancreasului datorita enzimelor continute in sucul pancreatic).

Migrarea unui calcul de dimensiuni considerabile (> 5mm) constituie o urgenta medicala, si posibil chirurgicala!

 

Ce se intampla daca urmam dieta Moritz de “eliminare a pietrelor din ficat si bila”?

 

1. Persoana nu are calculi biliari 

Efecte posibile: dureri abdominale, crampe, criza biliara, diaree, steatoree (scaune cu continut crescut de grasimi).

“Pietrele” eliminate nu sunt altceva decat grasimi partial saponificate, de o densitate mai mica decat apa (plutesc la suprafata in scaun), ce se topesc la temperaturi usor mai ridicate, au forma rotund-neregulata si o compozitie moale, iar numarul si cantitatea lor este mult crescuta comparativ cu dimensiunile veziculei biliare. Acesti calculi nu sunt calculi adevarati, ci se formeaza datorita interactiunii grasimilor cu sucurile digestive in intestin, acelasi rezultat obtinandu-se si in laborator prin amestecarea unor cantitati egale de acid oleic (componentul principal al uleiului de masline), suc de lamaie si hidroxid de potasiu.

2. Persoana are intr-adevar calculi biliari

Orice medic urgentist, chirurg generalist sau student la medicina a vazut cel putin o data un pacient care a urmat “cura de detoxifiere”, internat de urgenta pe sectiile de chirurgie generala.

Datorita ingestiei unei cantitati excesive de ulei “pe stomacul gol”, in momentul in care protagonistului ghinionist i-au plecat cativa calculi din vezicula biliara, sansele reale ale unei pancreatite sau ale unei colecistite acute (inflamarea colecistului) sunt extrem de mari, singura solutie fiind interventia chirurgicala de urgenta.

reteta-pentru-eliminarea-pietrelor-de-la-fiere-400

 

 

Inainte de apela la diverse “leacuri minune”, va rugam sa consultati medicul dumneavoastra, deoarece aceste proceduri pot fi potential periculoase pentru sanatatea dumneavoastra! 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>