Sistemul sanitar din Romania – unde este problema?

Sistemul de sanatate romanesc nu este unul perfect, actul medical desfasurandu-se de multe ori in conditii de saracie lucie. Migratia masiva a cadrelor medicale, salariile derizorii (si platile informale), infrastructura slab dezvoltata, aparatura medicala veche si datoriile extrem de mari ale spitalelor sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc.

 

1. Lipsa fondurilor la bugetul de stat

Romania anului 2011: 20 121 641 locuitori, din care

 • aproximativ 7 milioane de asistati social,
 • peste 200 de tipuri de ajutoare sociale,
 • peste 3,8 miliarde de euro cheltuite de stat anual ( conform Incont)
 • doar 3 milioane de salariati in sistemul privat.

Din taxele si impozitele platite de cei 3.000.000 de romani salariati in sistemul privat sunt sustinuti 5.300.000 de pensionari, peste 7.000.000 de asistaţi social şi 1.600.000 de bugetari şi salariaţi ai companiilor de stat. Numarul salariatilor in anul 1990 era de 8.1 milioane.

Aproximativ 7% din populatie nu are niciun fel de asigurare de sanatate, sectorul de varsta cel mai vulnerabil fiind  18-34 de ani (unde procentele ating in anumite zone 16%)

Romania aloca doar 4% din PIB pentru sanatate, urmand ca pana in anul 2030 sa fie alocate inca 1.3 puncte procentuale. Acest procent este extrem de mic, comparativ cu al altor state membre UE (Franta si Germania  aloca 11 puncte procentuale)

 

2. Salariile cadrelor medicale si implicit, migratia masiva a doctorilor datorita acestui  aspect

Salariul unui medic rezident in anul 1. Preturile sunt exprimate in euro

Salariul unui medic rezident in anul 1. Preturile sunt exprimate in euro

Salariul unui medic rezident in Romania este de aproximativ 300 de euro, de 7 ori mai mic decat media europeana, si de 25 de ori mai mic comparativ cu salariul unui medic rezident in Norvegia. Doar in ultimii 4 ani, aproximativ 13.000 de medici au parasit Romania.

 

3. Platile informale in sistemul medical de stat

Banca Mondiala a declarat ca romanii platesc aproximativ 1 milion de dolari pe zi spaga in spitalele de stat din Romania. Peste 60% dintre romanii intervievati au declarat ca au efectuat plati informale catre personalul sanitar, 85% dintre acestea fiind in spitalele de stat.

 

4. Conditiile improprii de spitalizare

Spital din Galati. Sursa: Adevarul

Spital din Galati.
Sursa: Adevarul

Numarul insuficient de paturi raportat la numarul de bolnavi, spitale vechi cu aparatura din secolul trecut, mese insuficiente si slabe din punct de vedere calitativ, liste interminabile de asteptare pentru pacienti sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta bolnavul roman.

 

 

 

 

Care considerati ca ar fi rezolvarea, partiala sau in intregime, a problemelor din sistemul sanitar romanesc?

2 Commentsto Sistemul sanitar din Romania – unde este problema?

 1. ady oprita says:

  O analiza corecta a dosarelor celor care au fost pensionati pe caz de boala !
  O verificare a comisiilor de pensonare , spagile pe care acestea le primesc sunt uimitoare !
  Redistribuirea sumelor alocate medicinii de familie si verificarea activitatii acestora !
  care lucreaza mana in mana cu salariatii caselor de asigurari din fiecare judet !
  Verificarea stricta a activitatii Caselor de Asigurari si a caracatitei de tip mafiot care învârte de fapt toti banii din sistemul de sanatate
  Curatenie maxima printre cei ce fac perte din comisiile de licitatii din cadrul Ministerul Sanatatii in stransa colaborare cu MAI : verificarea achizitiilor gen SMURD
  Decontarile pe criterii nelegale a tuturor activitatiilor din privat ( de catre Casele de asigurari) ex
  Spitalele policlinicile etc isi deconteaza serv gen sectorul imagistic prin casele de asigurari in detrimentul sectorului de stat unde acestea nu primesc decat o suma infima ! Pe scurt : casele de asigurari au un rol prea mare si acceseaza prea multi bani ( de la buget) si nu le verifica nimeni ptr ca nu se vrea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>