De ce ne vaccinam impotriva hepatitei B?

Mesaje cheie ale acestui articol:

  1. Aproximativ o treime din populatia globului a fost infectata la un moment dat cu virusul hepatitei B. 
  2. Numarul de purtatori cronici ai virusului hepatitei B se estimeaza a fi intre 240 de milioane si 350 de milioane.
  3. Aproximativ 780.000 de persoane mor anual in lume datorita infectiei cronice cu VHB si complicatiilor rezultate din aceasta: cancer hepatic si ciroza hepatica si inca 130.000 in urma infectiei acute cu virusul hepatitei B.
  4. Hepatita B este o boala determinata de infectia cu virusul hepatitei B, care ataca celulele ficatului. 
  5. Infectia poate fi prevenita in mod sigur si eficient cu ajutorul vaccinului antiHepB.

Hepatitis_B_risk_map

 

Hepatita B este o boala potential fatala, cauzata de infectia cu virusul hepatitei B, un virus ADN din familia Hepadenaviridae. Infectia cu VHB este o problema majora de sanatate la nivel global, cauzand atat ciroza hepatica si cancer hepatic in forma cronicizata cat si complicatii severe in infectia acuta.

Vaccinul antiHepB este disponibil inca din anul 1982. Vaccinul are o eficacitate de 95% in prevenirea infectiei si a complicatiilor severe ale acesteia: cancerul hepatic si ciroza hepatica.

 

Date epidemiologice:

Statisticile sunt alarmante : 5.6% din populatia Romaniei este infectata cronic cu virusul hepatitei B, prevalenta cazurilor fiind de 4 ori mai mare decat media europeana.

In zone din Africa subsahariana si centrul Asiei, prevalenta este de aproximativ 10-15% din populatie.

 

Modalitati de transmitere:

Virusul hepatitei B supravietuieste cel putin 7 zile pe suprafetele contaminate cu sangele si secretiile unei persoane infectate. In tot acest timp, este capabil sa provoace o infectiei daca patrunde in organismul unei persoane nevaccinate.

Perioada de incubatie este in medie de 75 de zile, dar poate varia intre 30 si 180 de zile.

In tarile endemice, cea mai comuna cale de transmitere a virusului hepatitei B este materno-fetala (perinatal), sau pe cale orizontala, de la un copil infectat la unul neinfectat, majoritatea infectiilor producandu-se in primii 5 ani de viata. 

Hepatita B se transmite si percutant sau prin expunerea mucoaselor la diverse secretii ale corpului contaminate cu VHB precum: saliva, sperma, secretii vaginale, sange. 

Transmiterea pe cale sexuala este considerata a fi cea mai raspandita modalitate de transmitere a VHB in Romania.

Totodata, virusul se poate transmite si prin folosirea in comun a obiectelor de igiena personala precum: lame de ras, truse de manichiura, in timpul interventiilor chirurgicale sau stomatologice cu instrumentar incorect sterilizat sau a folosirii de droguri intravenoase cu ace si seringi nesterile.

Atentie! In momentul in care doriti sa va faceti un tatuaj, este recomandat ca pe langa ace sterile sa utilizati si borcanele personale cu tus, deoarece recipientele cu cerneala pot fi contaminate cu diverse virusuri daca acelasi recipient este folosit pentru tatuarea mai multor persoane.

Aproximativ 85-90% din infectiile cu VHB se vindeca spontan (desi virusul ramane cantonat in ADN-ul hepatocitelor pe viata, existand riscul de a recidiva in momentul in care sistemul imun este compromis), iar un procent de 10-15% cronicizeaza.

 

Simptomele infectiei cu VHB

Majoritatea infectiilor acute trec neobservate clinic.

Totusi, anumite persoane pot avea semne si simptome care dureaza timp de cateva saptamani precum: icter hepatitis-b(ingalbenirea pielii si a mucoaselor), urini hipercrome (inchise la culoare), astenie, greturi, varsaturi si dureri abdominale. 

Infectia cronica cu VHB apare in 10-15% din cazuri. Grupul de varsta supus celui mai mare risc de cronicizare este, din pacate, cel al copiilor sub 6 ani. 90% din sugarii infectati vor fi purtatori ai VHB pe viata, procentul scazand la 30-50% din copiii intre 1 si 6 ani.

20-30% din adultii infectati cronic vor dezvolta complicatii: ciroza hepatica si cancer hepatic.

 

Cum se pune diagnosticul de  infectie cu VHB?

Clinic, este foarte putin probabil de a se diferentia o hepatita virala de o alta.

De aceea, diagnosticul se pune cu ajutorul testelor de laborator. In functie de anticorpii  si antigenele prezente in ser, se poate stabili daca este vorba de o infectie acuta sau cronica. Persistenta antigenului HBs pentru o perioada mai mare de 6 luni stabileste diagnosticul de infectie cronica cu VHB.

 

Tratament

NU EXISTA TRATAMENT SPECIFIC PENTRU INFECTIA CU VIRUSUL HEPATITEI B.

Tratamentele antivirale sunt doar adjuvante in incetinirea progresiei catre ciroza hepatica sau cancer hepatic. Tratamentele existente la ora actuala NU VINDECA infectia cronica cu VHB, ci doar suprima replicarea virala. De aceea, recomandarile sunt ca tratamentele sa fie urmate pe viata.

OMS recomanda utilizarea de antivirale orale: Tenofovir sau Entecavir, considerate cele mai potente in suprimarea replicarii virale si cu probabilitate mica de a dezvolta rezistenta. Tratamentul este simplu de urmat, constand in doar o pastila pe zi, iar efectele secundare rare si de intensitate mica fac ca acesta sa nu necesite o monitorizare clinica atenta.

Tratamentul cu interferon constituie o alternativa in anumite cazuri selectionate, dar datorita costurilor ridicate si a efectelor adverse remarcabile nu este utilizat in mod sistematic.

hp-b

Preventia infectiei cu VHB

OMS recomanda vaccinarea tuturor nou-nascutilor, preferabil in primele 24 de ore de viata. Schema de vaccinare completa consta in administrarea a 3 doze : prima la nastere, urmand ca celelalte 2 sa fie administrare impreuna cu vaccinurile DTP (difterie, polio, tetanos) in decursul primelor luni de viata.

Eficienta vaccinului este de 95%, pe o durata de cel putin 20 de ani.

Vaccinul este un istoric curat in privinta eficientii si a sigurantei. Din 1982, peste 1 miliard de doze de vaccin au fost administrate, iar in multe tari in care procentul de copii infectati cronic cu VHB era de 8-15% acesta a scazut la doar 1%.

 

Inainte de a refuza vaccinarea copilului dumneavoastra, calculati riscurile reale ale bolilor si complicatiilor acestora si riscurile putin probabile rezultate in urma vaccinarii!

 

Liver

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>